‘Ieder mens is creatief maar niet iedereen heeft de ruimte’

Maak van een rouwproces een creatief proces, waar rouwen en creëren hand in hand gaan. Het is belangrijk je elke dag te uiten wil je geen gezondheidsproblemen krijgen. Veel mensen heb ik met deze creactiviteiten geholpen.
Kom je er zelf niet uit of heb je vragen mail of bel me gerust

  1.  Start met schrijven: Begin de dag met schrijven, schrijf voor het vaderland weg. Let niet op de manier van schrijven, je doet het voor jezelf. Beschrijf je angst, verdriet, boosheid en eindig met je blijheid. Val in herhaling, juist de herhaling zorgt voor de verwerking. Schrijf totdat je hand stopt, de ene keer is dit lang, de andere keer kort. Laat je hand bepalen en niet je hoofd.
  2. Creëer je eigen ruimte: Zorg dat je een ruimte hebt waar je je terug kunt trekken en dingen kunt laten staan. Leg er de spullen klaar om te beginnen met tekenen, schilderen, kleien en plakken. Zodat wanneer je tijd maakt direct kunt beginnen.
  3. Op tijd stoppen: Als je creatief bezig bent stop dan niet wanneer je klaar bent, maar juist wanneer je er net lekker in zit. Dan maak je het jezelf gemakkelijker de volgende keer verder te gaan. Het helpt ook als er nog wat opruimklusjes blijven liggen.
  4. In beeld brengen:Leg een stapel tijdschriften klaar en begin na een dagelijkse schrijfsessie te scheuren in de bladen. Je scheurt de bladzijden eruit die je aanspreken en hoogstwaarschijnlijk je gevoelens van je schrijverij vertegenwoordigen. Als je een stapeltje hebt zoek je het belangrijkste plaatje eruit en legt die op een wit vel op de belangrijkste plek, de andere plaatjes leg je eromheen zodat het een geheel wordt. Het beeld spreekt voor zich, hier gaat het nu om.
  5. Schilderen: Plak dik papier goed vast en begin te krassen met krijt vanuit het gevoel van dat moment, angst, verdriet, boosheid of blijdschap, doe het met twee handen tegelijk en eerst met je ogen dicht om goed bij je gevoel te komen. Als je in een ander gevoel komt begin je te schilderen met je ogen open, dat kan met de handen of met de kwast. Je schildert om te schilderen, je te uiten, er ontstaat vanzelf iets, blijf doorschilderen, laat het resultaat los en oordeel, kritiek en labeling. Laat je leiden door de kwast die voortdurend beweegt. Beschrijf je beeld en schrijf je inzichten op.
  6. Kleien: Leg een stuk warme, zachte klei klaar en begin te kneden met je ogen dicht, nieuwsgierig naar hoe het voelt en wat er ontstaat. Voel je je boos kun je ook een latje pakken en slaan op de klei. Volg je gevoel en neem afstand van je denken, observeer jezelf terwijl je bezig bent. Er ontstaat altijd iets, je geeft vorm aan… wat gebeurt er met jou? Beschrijf je beeld en schrijf je inzichten op.
  7. Krassen: Eindig de dag door stil te zijn, brand een kaarsje voor jezelf en voor wie of wat je verloren hebt. Pak je logboek, doe je ogen dicht en laat een vraag over de voorbije dag opkomen, heb je geen vraag schrijf dan: (je naam) hoe gaat het met je? Schrijf deze vraag bovenaan de lege bladzijde en begin met je ogen dicht te krassen, dit kan gewoon met de pen, gemakkelijker is het met je linkerhand. Na verloop van tijd doe je je ogen open en blijft doorkrassen, zorg dat je een beetje los bent van wat je doet, je doet maar wat, je laat je leiden door je hand. Observeer ondertussen jezelf en schrijf onderaan de bladzijde de woorden op die door je hoofd schieten. Maak er een antwoord van. Nu is je dag schoon en kun je rustig gaan slapen.